112 ne roagă: Să avem grijă de cei dragi

 

 

În Republica Moldova, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este printre puținele instituții care se ocupă cu prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, inclusiv incendii. În ultimii ani, au fost înregistrate mai multe cazuri de incendii cauzate de sobe murdare sau de supraîncărcarea rețelei electrice cu prea multe aparate electrice. Sobele murdare pot fi periculoase, deoarece pot provoca incendii prin acumularea de funingine și alte depuneri inflamabile. Dacă nu sunt curățate periodic, aceste depuneri pot deveni o sursă de incendii, în special în sezoanele reci, când sobele sunt folosite intens. Un alt pericol în cazul folosirii sobelor poate veni și prin utilizarea incorectă a acestora, precum amplasarea obiectelor inflamabile prea aproape sau alimentarea excesivă cu lemne; toate acestea pot contribui la creșterea riscului de incendiu.

Pentru a preveni incendiile cauzate de sobe sau alte instalații improvizate, este important să le curățați în mod regulat și să le verificați înainte de a o folosi. De asemenea, este important să nu supraîncărcați soba cu combustibil și să nu o lăsați nesupravegheată atunci când este în funcțiune. Dacă aparatele de încălzit sunt unele improvizate ar fi de dorit să cumpărați unele care să fie conforme și sub mentenanță. Pentru a preveni incendiile cauzate de supraîncărcarea rețelei electrice, este important să nu conectați prea multe aparate electrice la aceeași priză și să nu supraîncărcați prizele cu prea multe adaptoare deoarece pot avea loc accidente neprevăzute. În cazul în care rețeaua electrică nu poate suporta încărcătura, aceasta poate duce la supraîncălzirea cablurilor și la declanșarea unui incendiu.

Educația și conștientizarea comunității cu privire la riscurile și măsurile preventive sunt deosebit de importante. Campanii de informare și instruire pentru proprietarii de locuințe, organizate de autoritățile locale sau de organizațiile din domeniul siguranței precum pompierii, poliția, asistenții sociali pot contribui semnificativ la conștientizarea riscurilor și la promovarea practicilor sigure în gestionarea sobelor și a echipamentelor electrice.

Pentru a preveni incendiile în locuințe, este important:

– să curățați soba în mod regulat;
– să respectați limitele rețelelor electrice;
– să verificați rețeaua electrică pentru a vă asigura că nu supraîncărcați prizele cu prea multe aparate electrice;
– să aveți un detector de fum funcțional;
– să cunoașteți regulile de utilizare a stingătoarele de incendiu în caz de urgență.

Nu uitați că prin reducerea riscului de incendiu se poate contribui la siguranța și securitatea familiilor noastre.

Psiholog Dan Simion

Suntem o organizație nonguvernamentală, fondată în 2004, iar începând cu 2005 reprezentăm fundația britanică Hope and Homes for Children. Oferim asistență autorităților pentru realizarea reformei de protecție a copilului, optăm pentru închiderea sistemului rezidențial înlocuindu-l cu concept bazat pe model de familie.

Ultimele noutăți