Avatar utilizator

Copilul în grădiniță și școală

10 Weeks
Toate nivelurile
0 quizzes

Pe lângă legătura cu familia, etapa prezenței copilului în grădiniță și școală constituie din punct de vedere psiho-social un aspect important în dezvoltarea sa. Grădinița oferă în primul rând un clar și indisolubil proces de adaptare, socializare precum și diverse metode de integrare socială. După mediul familial grădinița reprezintă prima etapă de învățare formală pentru copil. Este primul contact cu ceea ce astăzi numim sistem de învățământ. În acest mediu, copii învață să-și dezvolte și gestioneze abilitățile emoționale, nu-ul începe să devină un Nu ne-negociabil iar rolul o dată asumat este dus până la capăt. Nu vorbim de control, ci de asumarea unor responsabilități. Libertatea de exprimare, libertatea emoțională trebuie să rămână consecvente în toate etapele de școlarizare. Copii exersează pentru a-și descoperi talentele și interesele; jocul și activitățile creative sunt acțiunile centrale oferind copiilor posibilitatea de a se exprima și a-și dezvolta imaginația. Prin intermediul jocului, copiii învață să colaboreze, să comunice și să rezolve diverse probleme. Se învață reguli și se exersează comportamente sociale.

Școala pe de altă parte are rolul de a asigura procesul de învățare și asimilare a informației. Școala modernă a depășit de mult rolul de transmitere a informației. Astăzi cu un singur click găsești tone de informație. Rolul școlii este să învețe copiii să selecteze informația, să o filtreze, să o aplice și să-și formeze atitudini. Odată ce copilul avansează la vârsta școlară, acesta începe să participe la procesul formal de învățare. Copiii învață prin diverse metode să citească, să scrie și să rezolve probleme matematice. În același timp, ei continuă să-și dezvolte abilitățile sociale și emoționale prin interacțiunea cu colegii și prin participarea la activități extra curriculare. La fiecare etapă de dezvoltare atât în școală, cât și în grădiniță, copiii sunt în permanență coordonați, ghidați și susținuți de cadrele didactice responsabile.

Printre beneficiile școlarizării putem enumera:

  • dezvoltarea abilităților cognitive, precum gândirea logică și gândirea critică;
  • rezolvarea de probleme;
  • dezvoltarea inteligenței emoționale, a compasiunii și compersiunii;
  • dezvoltarea imaginației și creativității;
  • îmbunătățească abilităților de comunicare și relaționare socială;
  • dezvoltarea încrederii în sine dar și în alții;
  • dezvoltarea autonomiei și creșterea diferitelor tipuri de independență precum cea financiară;
  • lucrul în grup este de asemenea o condiție de bază în societatea modernă. Copilul are nevoie să-și dezvolte competențe pentru a colabora, a împarți și lucra împreună cu alți copii.

Pregătim copilul pentru grădiniță

Grădinița prezintă o mare schimbare în viața fiecărui copil. Pentru unii din copii frecventarea grădiniței începe de la vârsta mică (2-3 ani), aceștia parcurgând toate etapele de educație preșcolară instituțională în care deprinderile de comunicare cu semenii, de organizare a zilei conform unui program, de realizare a unor sarcini, de îngrijire personală autonomă se formează treptat cu ghidarea de către educatori, iar trecerea de la o etapă la alta are șoc într-un mod firesc. Alți copii pot merge la grădiniță la 4-5 ani, sau chiar mai târziu –  în grupa pregătitoare pentru școală. Oricare ar fi vârsta  întrării în grădiniță, este nevoie de a pregăti copilul pentru această schimbare importantă în viața lui.

Copiii răspund diferit la această schimbare. Unii sunt încântați de noile experiențe și abia așteaptă să plece la grădiniță.. Alții parcurg o perioadă dificilă, se împotrivesc plecării la grădiniță și chiar sunt nervoși când se vorbește despre aceasta.Odată intrați în încăpere, copiii pot reacționa diferit: unii vor fi curioși să cunoască lucrurile de acolo, să comunice cu alți copii și cu educatorii, alții vor fi pierduți și timizi, uneori supărați sau chiar disperați să se despartă de părintele care i-a condus. Să urmăm câțiva pași în pregătirea copilului pentru grădiniță.

Reduceți fricile copilului

Discutați despre începerea grădiniței cu copilul. Întrebați-l ce crede că va fi la grădiniță? Ce așteaptă cu nerăbdare să se întâmple acolo? Ce îl îngrijorează? Și răspundeți-i la toate întrebările care le adresează în timpul discuției.

Arătați-i fotografii cu dumneavoastră și/sau cu alți membri ai familiei la grădiniță și povestiți-i despre evenimentele și momentele fericite pe care le-ați petrecut acolo.

Povestiți-i copilului de ce este importantă să meargă la grădiniță. Dați importanță capacităților lui și discutați despre toate posibilitățile minunate pe care le oferă grădinița.

Informați-vă din media sau direct de la educator despre programul zilei, activitățile care se petrec în grupa în care va merge copilul, povestiți-i despre aceasta, discutați cu copilul, exemplificați propria experiență.

Amintiți-i despre momentele interesante pe care le-a parcurs împreună cu dumneavoastră: plimbări, discuții, jocuri și comunicare cu alți copii, învățarea unor lucruri noi, povestindu-i cum aceasta va avea loc la grădiniță.

Exersați rutina plecării la grădiniță dimineața, inclusiv trezirea, micul dejun, îmbrăcarea la timp pentru a reuși. Jocurile de rol sunt foarte importante pentru dezvoltarea social a copilului dumneavoastră!

Alegeți împreună cu copilul lucrurile pe care le va lua cu sine la grădiniță, discutând despre utilitatea lor.

Faceți 1-2 vizite cu copilul înainte de a merge la grădiniță, pentru a-l familiariza cu locul unde va merge și va învăța lucruri importante. Dacă este posibil, copilul poate rămâne acolo până la prânz.

Formați deprinderile elementare

Nu vă faceți griji, copiii au destul de multe abilități conforme vârstei lor  atunci când are loc intrarea în grădiniță, iar educatorii îi vor ajuta să le dezvolte. Nu este nevoie să dezvoltați careva abilități deosebite, de exemplu, să cunoască literele sau chiar să citească, să numere sau să facă operații matematice, să știe multe poezii sau cântece.

Pentru a pregăti copilul pentru grădiniță  este important să petreceți timp cu el, să comunicați, să vă jucați sau să vă distrați împreună. Citiți-le, spuneți-le povești, repetați cântece pentru copii, povestiți-le despre lucrurile care-l înconjoară,  învățați cimilituri și dezlegați ghicitori, construiți castele Lego sau din nisip, jucați „De-a v-ați ascunselea” sau „Baba oarba”. Dezvoltați-i acele deprinderi, de care are nevoie conform vârstei.

Încercați să oferiți șansa copilului de a petrece cât mai mult timp posibil cu alți copii de aceeași vârstă, fie aceștia copii ai rudelor sau prietenilor, sau din curte, cu care el poate comunica în timpul plimbărilor. În comunicarea cu alți copii va învăța să se joace împreună, să împartă jucăriile, să înțeleagă și să accepte dorințele altora, să-și aștepte și accepte rândul.

Dacă copilul dumneavoastră are nevoi speciale, comunicați cu educatorii, conducerea instituției despre acestea înainte de a începe să meargă la grădiniță.

Dezvoltați atenția și curiozitatea copilului dumneavoastră. Discutați despre diferite lucruri și fenomene din ambianță, arătând la acestea „pe viu” sau în cărțile ilustrate.

Dezvoltați-i simțul autoprotecției: copilul trebuie să-și cunoască numele și prenumele, numele și prenumele părinților, adresa, numărul de telefon al părinților. Să nu plece de pe teritoriul grădiniței fără supravegherea adulților. Să refuze respectuos orice îi oferă un om necunoscut. Toate acestea i se explică fără a-l înfricoșa, fără a-i povesti despre pericole – în formă de joc, de reguli necesare.

Exersați deprinderile elementare legate de grădiniță

Exersați activitățile pe care copilul dumneavoastră le va face la grădiniță: învățați-l să țină creionul și să coloreze-deseneze, să folosească foarfecele pentru copii și să decupeze. Dar aceasta nu este un lucru neapărat. Dacă nu îi reușește, nu disperați. Își va dezvolta aceste abilități la grădiniță..

Stabiliți orele de culcare și trezire în așa fel, ca rutina de dimineață să nu fie stresantă. Exersați cu copilul trezirea la timp, îmbrăcarea și luarea micului dejun până la formarea unor obișnuințe care nu provoacă disconfort.

Învățați copilul să urmeze instrucțiunile într-un mod distractiv, în formă de joc. Faceți în acest scop lucruri în comun, în care se implică diverse instrucțiuni. Acestea pot fi jocuri sau chiar anumite activități casnice, activități la aer liber sau însărcinări în limita capacităților copilului.

Învățați copilul să ceară ajutor. Pentru început, să ceară ajutorul dumneavoastră. Treceți de la îndeplinirea dorințelor lui „nespuse” la oferirea de ajutor solicitat. Dezvoltați-i încrederea în a comunica despre necesitățile sale. Explicați-i că la grădiniță educatorii sunt gata întotdeauna să-l ajute dacă are o dificultate și că este un lucru normal să întrebe sau să solicite ajutor.

Citiți împreună cu copilul. Învățați copilul să asculte și să adreseze întrebări când i se solicită. Dar nu uitați, menținerea atenției copilului diferă pentru fiecare vârstă. La 2-3 ani cititul împreună poate dura circa 15 minute, la 4-5 – 20-25, iar la 6-7 ajunge până la 30 de minute. Alegeți pentru lectură cărți potrivite vârstei, ilustrate.

Lărgiți cercul de comunicare a copilului cu semenii. Dacă cunoașteți copii din curte care merg în aceeași grupă de grădiniță, oferiți-le posibilitatea să comunice și să se joace cu aceștia. Extindeți cercul de cunoștințe ale copilului, discutând cu părinții de la terenul de joacă despre posibilitatea de comunicare între copii. Creați-le un loc de joacă confortabil, îndemnați-i să se împartă cu jucăriile, ajutați-i să se cunoască și să comunice.

Unii copii își fac griji că nu sunt „suficient de buni” în a face anumite lucruri. Vorbiți-i copilului dumneavoastră despre lucrurile pe care le face bine, despre succesele lui. Explicați-i că la grădiniță va încerca lucruri noi și va dezvolta abilitățile pe care deja le posedă.

Întrarea în grădiniță nu este un lucru simplu pentru copilul dumneavoastră. Însă atunci când este precedată de puțină pregătire, va fi transformată într-o schimbare dorită și fericită pentru copil.

Psiholog Svetlana Rusnac

Absența copilului de la grădiniță poate avea un impact asupra tranziției către școală și asupra experienței școlare ulterioare. Grădinița joacă un rol important în pregătirea copiilor atât pentru mediul școlar cât și pentru dezvoltarea unor abilități și comportamente esențiale precum: socializarea, independența, încrederea în sine etc. Lipsa grădiniței poate crea un decalaj în dezvoltarea acestor abilități și pregătirea pentru școală de aceea procesul de tranziție poate fi mai ușor pentru copiii care au fost la grădiniță. Dacă copilul nu a frecventat grădinița, cu puțin efort și colaborare din partea învățătorilor se pot găsi soluțiile necesare pentru o bună integrare și adaptare.
Main Content