Pregătim copilul pentru interacțiune extrafamilială.
Pregătirea copilului pentru a interacționa într-un mod sigur și responsabil cu strada este esențială pentru dezvoltarea sa. E nevoie de răbdare, timp și consistență. A fi alături de copilul dumneavoastră pe măsură ce dobândește încredere și îndemânare în a se descurca în mediul urban înseamnă că veți contribui la dezvoltarea sa într-un mod sigur și responsabil. Acest tip de interacțiune se poate face în câteva etape.
Explicați-i și exersați împreună cu copilul regulile siguranței rutiere; traversarea străzii în locuri sigure sub supravegherea dumneavoastră. Încurajați-l să se uite înainte și înapoi înainte de a traversa și să fie atent la trafic. Asigurați-vă că înțelege importanța de a opri la semafor și de a traversa strada doar pe trecerea de pietoni.
Învățați-l să recunoască și să evite situațiile periculoase pe stradă, cum ar fi mașinile care se apropie prea repede, obiectele de pe trotuar care pot fi un pericol sau alți factori de risc.
Dacă copilul dumneavoastră utilizează bicicleta, trotineta sau alte mijloace de transport în stradă, asigurați-vă că înțelege cum să le folosească în mod responsabil și cum să-și protejeze echipamentul, cum ar fi purtarea unei căști de protecție.
Rulați împreună cu copilul scenarii de interacțiune în stradă, în care el trebuie să reacționeze la diferite situații. Aceste scenarii îl vor ajuta să învețe cum să se comporte în diverse circumstanțe și să ia decizii corecte.
Asigurați-vă că copilul se simte confortabil să vă împărtășească temerile și întrebările legate de interacțiunile în stradă. Răspundeți la toate întrebările sale și oferiți-i sfaturi adecvate.
În primele interacțiuni ale copilului cu strada, este important să fie sub supravegherea dumneavoastră. Acest lucru vă va permite să interveniți în cazul unor situații neprevăzute și să-i oferiți sprijinul necesar.
Ajutați-l să fie conștient de comportamentul cetățenilor dar și de mediul înconjurător.
Încurajați întotdeauna comportamentul proactiv și responsabil prin recompense și recunoaștere pozitivă. Acest lucru îl va motiva să continue să fie atent și să respecte regulile.
Fiți chiar dumneavoastră un model pentru copil respectând regulile de circulație și comportându-vă cuviincios cu persoanele străine. Copiii învață mult mai bine urmărind exemplul părinților sau al adulților decât din explicații fade.
Umilirea nu înseamnă educație.
Umilirea copilului în stradă ca de altfel în orice alt mediu nu reprezintă o metodă adecvată de educație. Umilirea poate avea consecințe negative asupra copilului, afectându-i stima de sine, încrederea în sine, precum și relația cu părinții sau profesorii. Educația trebuie să fie un proces eminamente pozitiv, care să îi ajută pe copii să învețe și să crească într-un mediu de încredere și înțelegere. Aceste experiențe pot avea un impact pe termen lung asupra dezvoltării emoționale și sociale a copilului. În schimb, educația ar trebui să fie bazată pe respect, comunicare deschisă, înțelegere și sprijin. Copiii trebuie încurajați să-și exprime opiniile și să fie ascultați cu atenție. Copii au capacitatea să învețe din greșeli într-un mod constructiv, nu prin umilire sau pedepse umilitoare.
Iată mai jos câteva sugestii prin care cei responsabili pot avita un asemenea fenomen:
– Recurgeți la o comunicare sinceră și deschisă cu copilul. Încurajarea copilului să-și împărtășească sentimentele și gândurile fără teama de a suferi.
– Recurgeți la empatie și puneți-vă pentru o secundă în pielea copilului, cum te-ai simți tu în acea situație.
– Copiii au nevoie să știe care sunt cerințele, ce se așteaptă de la ei, care sunt limitele și care sunt regulile.
– Recurgeți la recompense și încurajări. Efortul depus întotdeauna merită a fi încurajat.
– Recurgeți la propriul exemplu. Fiți un model pentru copil afișând un comportamentul și o atitudine pozitivă.
– Recurgeți la dialog. Soluționarea conflictelor se poate face doar prin dialog: Învățarea copilului să găsească soluții la conflicte prin dialog și înțelegere reciprocă.
În ceea ce privește pedeapsa, aceasta are un caracter negativ, copilul este forțat să fie cuminte, uneori, prin abuz. Prin pedeapsă se descurajează independența, se insistă asupra respectării ordinelor, fără a-l asculta și a-l înțelege. Pedeapsa pune accent pe ceea ce copilul nu trebuie să facă, însă, dacă nu urmează o explicație, există riscul de a repeta un comportament neadecvat la nesfârșit.
În general, impunerea disciplinei se referă procesul de îndrumare a copiilor pe calea comportamentului acceptabil. De reținut că, impunerea disciplinei este un proces în care participă părinții și copilul. Într-un mod plin de afecțiune și înțelegere, părinții îi ajută copilului să -și controleze comportamentul, menținând un echilibru între încercările acestuia de a-și afirma independența și nevoia de a fi controlat din exterior. Respectul de sine al copilului are de suferit când este tratat cu prea multă severitate și simte că nu este capabil să-și controleze acțiunile în mod autonom. Impunerea disciplinei trebuie să-i ajute copilului să-și dezvolte capacitatea de autodisciplinare, iar rușinea, dizgrația sau jena, ca rezultat al pedepselor aplicate, nu sunt potrivite pentru profilul unui copil “disciplinat”.