Sfaturi pentru a învăța copilul regulile de securitate pentru igiena personală
Încurajând obiceiurile bune de igienă personală la copii, asigurăm securitatea pentru sănătatea lor. Vă oferim câteva recomandări pentru a învăța copilul regulile privind igiena personală.
Începeți învățarea acestor reguli și formarea de deprinderi de la vârsta cea mai posibil mică. Vorbiți-le despre importanța igienei și îngrijirii – să-și facă baie, să se spele pe dinți, să se spele pe mâini, să folosească baia în mod independent etc. când sunt încă mici. Deja la vârsta de 3-4 ani lăsați copilul să încerce să facă singur aceste proceduri în prezența dumneavoastră. În acest fel, îi încurajați atunci când se descurcă bine sau le poți arăta ce pot face mai bine. Până la vârsta de 6-7 ani încercați să motivați copilul să-și facă singur rutina zilnică de igienă și, eventual, fără a li se cere acest lucru.
Demonstrați prin comportamentul dumneavoastră un model bun. Când copilul vede adulții din viața lor respectând întotdeauna regulile de igienă personală, va fi convins că acest comportament este corect.
Continuați conversațiile despre igiena personală cu copiii la vârstele mai mari. Odată ce stăpânesc să se spele singuri pe dinți, treceți la importanța folosirii aței dentare sau a apei pentru gură. Pe măsură ce copiii ating vârsta pubertății (încă de la 10-11 pentru fete și aproximativ 11-12 pentru băieți), aceste conversații ar trebui să conțină subiecte noi. Păstrați deschiderea în comunicare astfel, încât copilul să se simtă confortabil să vă vorbească despre părul de pe corp, mirosul sau alte schimbări pe care el începeți să-l sesizeze. Vorbiți despre normalitatea schimbărilor pe care le aduce pubertatea.
Stabiliți procedurile de igienă personală ca pe o rutină zilnică. Discutați cu copiii dumneavoastră de ce este importantă igiena personală. Ce se întâmplă dacă nu vă spălați pe dinți sau nu vă schimbați hainele când acestea sunt murdare?
Odată ce copilul dumneavoastră este capabil să-și gestioneze cea mai mare parte a îngrijirii personale neasistat, considerați că au fost însușite regulile de bază. Dar, indiferent de nivelul de maturitate al copilului, asigurați-vă că-l verificați periodic pentru a monitoriza obiceiurile bune.
Promovați igiena personală ca formă a bunăstării și sănătății. Igiena personală nu se referă doar la sănătatea fizică. Este vorba despre grija de starea generală de bine și de capacitatea de a te iubi și accepta prin a-ți menține corpul fericit și sănătos. Conștientizarea de către copii a importanței iubirii și îngrijirii de sine de la o vârstă fragedă îi va ajuta să se simtă mai confortabil cu ei înșiși pe măsură ce cresc.
Psiholog Svetlana Rusnac
Puteți face mai multe lucruri pentru a vă ajuta copilul dacă acesta luptă cu probleme sociale. Vorbiți cu ei despre ceea ce vede și aude. Ajutați-l lăsați să înțeleagă că imaginile și mesajele din rețelele sociale sunt adesea nerealiste și nu reflectă ceea ce este important în viață. Încurajați-l să fie autentic și să-și celebreze calitățile unice. Ajutați-ă să găsească un grup de prieteni care să-l accepte așa cum este. Oferiți-i oportunități de a exersa abilități sociale precum cooperarea, comunicarea și asertivitatea.