Avatar utilizator

Copilul și regulile de securitate

10 Weeks
Toate nivelurile
0 quizzes

Ce trebuie să cunoască copilul despre regulile de securitate?

Când copilul dumneavoastră nu este alături – este la școală sau la un prieten, se joacă în curte sau a rămas singur acasă, de regulă vă faceți griji și vă întrebați dacă este suficient de informat și capabil de a face față unei posibile situații adverse, periculoase. Pentru a nu vă confrunta cu această situație de îngrijorare, asigurați-vă de pregătire copilului de a da dovadă de un comportament securizant în orice situație.

Există un șir de reguli de securitate pe care părintele ar trebui să le învețe împreună cu copilul. Aceste reguli trebuie reiterate, repetate în situație de joc, se poate și cu asumarea de anumite roluri, pentru a vă asigura că și copilul dumneavoastră le cunoaște bine și le va respecta în orice circumstanțe. Cu cât începeți mai devreme conversațiile despre regulile de securitate, cu atât mai mult urmează să nu insistați în a le transforma într-o comunicare continuă. Oricât de mult vă doriți, nu veți proteja fizic și social copilul 24/7 de ore, așa că, învățându-i să se protejeze, îi puneți la dispoziție reguli pentru un viitor sănătos și fericit.

Reguli de securitate rutieră pentru copii

  1. Privește la stânga-dreapta înainte de a traversa strada. Vorbiți-i copilului dumneavoastră în mod repetat să nu traverseze niciodată nici o stradă sau drum fără să țină mâna unui adult sau a unui frate mai mare. Spune-i să se asigure, uitându-se la stânga, la dreapta și apoi din nou la stânga înainte de a traversa. Demonstrează aceste comportamente în stradă, când te plimbi cu copilul. și nu uita niciodată personal de această regulă, că doar comportamentul părintelui este un model pentru copil. Dacă această regulă va fi suficient de bine însușită în copilărie, va deveni o deprindere pentru întreaga viață.
  2. Nu vă juca și nu alerga pe carosabil. Este important să îi spuneți copilului să nu se joace niciodată pe o stradă sau pe un drum pe unde trec vehicule. Vorbiți-i nu doar despre pericole, dar și despre incomoditățile pe care le creează altor oameni, Făceți-l să empatizeze cu șoferii.
  3. Mergi numai pe trotuar. Este important să-i spuneți copilului dumneavoastră să meargă pe trotuar sau pe marginea drumului atunci când nu sunt trotuare. Dacă nu există trotuare, asigurați-vă că acesta știe să meargă cu fața la trafic și pe marginea extremă a drumului.
  4. Semnele rutiere și indicatoarele de bază pentru pietoni. Învățați copilul ce înseamnă roșu, galben și verde la semafor – importanța și sensul semnalelor, indicatoarele de la trecerea pentru pietoni cu sau fără semafor. Asigurați-vă că a învățat și alte indicatoare rutiere pentru pietoni: de informare, de avertizare, de interzicere. Folosiți în acest scop jucării speciale și jocuri de rol.
  5. Despre importanța centurii de siguranță și a scaunului pentru copii. Povestiți-i copilul despre importanța scaunului pentru copii și purtării centurii de siguranță în automobil. Obișnuiți-l de la cea mai mică vârstă cu scaunul. Vorbiți-i câte e de important pentru un adult să-ți pună centru de siguranță (la fel de important precum scaunul pentru copii) și respectați întotdeauna această regulă.

6.Despre alte reguli de  securitate în automobil. Dezvoltați-i deprinderea de a nu se ridica în picioare sau a se deplasa într-un vehicul în mișcare, de a nu scoate mâinile sau capul prin geam. Învățați-l cum să iasă din vehicul: doar prin ușa din dreapta, din partea opusă a traficului.

  1. Casca si echipamentul de protecție. Când copilul dumneavoastră este suficient de mare pentru a merge pe bicicletă, trotinetă sau cu skateboard-ul, asigurați-vă că acesta cunoaște cât de important este să poarte cască și alt echipament de protecție, să nu meargă niciodată prea repede, să respecte regulile de circulație pentru bicicliști.
  2. Păstrați întotdeauna urechea liberă pentru a asculta claxoanele în timp ce mergeți pe jos sau cu bicicleta pe carosabil. Povestiți copilului cât de important e să audă orice semnale în timp ce se deplasează pe carosabil sau chiar pe trecerea de pietoni. Auzind claxoanele, se poate opri la timp și poate evita un pericol.

Reguli de securitate acasă

  1. Lista de contacte în caz de urgență. Copilul dumneavoastră trebuie să cunoască lista de contacte de urgență. Această listă trebuie păstrată aproape de telefon: chiar dacă sunt învățate, în condiții de stres copilul le poate uita. Copilul dumneavoastră ar trebui să știe și numărul de mobil al ambilor părinți pe de rost. Exersați cu acesta rostirea numerelor de mobil ale părinților cu voce tare până când le învață.
  2. Cere permisiunea înainte de a părăsi casa. Copilul trebui să știe să nu poate părăsi niciodată incinta casei fără a cere permisiunea de la părinți sau alți adulți apropiați, chiar când coboară doar să se joace cu prietenii în curte.
  3. Evitată deschiderea ușii pentru străini. Când copilul tău se întâmplă să fie singur acasă și cineva pe care nu-l recunoaște sună la ușă, ar trebui să întrebe întotdeauna cine este și ce vrea înainte de a deschide ușa. Dacă este cineva neașteptat sau un necunoscut despre care nu i-ați spus că va veni, nu ar trebui să deschidă ușa și ar trebui să-i ceară să revină mai târziu, când vor fi părinții acasă. Ar putea să spună că va suna părinții să le comunice că a venit cineva. Apoi, ar trebui să vă sune imediat pentru a vă informa.
  4. Nu vă jucați niciodată cu focul sau cu apa. Copiii dumneavoastră ar trebui să fie extrem de atenți la suprafețele alunecoase din camera de baie. În plus, nu ar trebui să se joace niciodată cu chibriturile sau cu aragazul. Jocul cu focul prezintă un mare pericol și regulile de securitate la incendiu trebuie bine stabilite. În plus, faceți-vă copilul conștient de importanța menținerii apei departe de dispozitivele electronice sau prizele electrice, deoarece acest lucru ar putea duce la un șoc sau chiar un incendiu.
  5. Nu urca niciodată pe suprafețe înalte. Deși poate fi tentant pentru copilul dumneavoastră să sară pe paturi sau canapele, mai ales dacă este lăsat singur, acest lucru este extrem de nesigur și ar putea provoca accidente, prin urmare, nu ar trebui să fie permis. De asemenea, nu ar trebui să se urce niciodată pe ceva înalt, cum ar fi rafturile, mesele, sau dulapurile.
  6. Nu lăsați copilul să exploreze geamurile și balcoanele. Învățați copilul să nu urce pe pervazurile ferestrelor sai să se lase peste marginea balcoanelor. Securizați geamurile în așa fel, ca să nu poată fi deschise de copil. Procedați la fel cu ușile de la balcoane.
  7. Reguli de securitate în timpul lucrărilor casnice. Învățați copiii să ia măsuri de siguranță în timp ce fac treburile casnice. Arată-le cum să folosească echipamentul de siguranță în timp ce gătesc sau spăla vase. Spuneți copiilor mici să se îndepărteze de zona periculoasă atunci când curățați acoperișul de zăpadă sau spălați ferestrele. Învățați copiii mai mari regulile de securitate atunci când folosesc uneltele electrice pentru reparații și îmbunătățiri la domiciliu.

Reguli de securitate pentru copii în comunicarea cu necunoscuții

  1. Atenție la comunicarea cu persoanele necunoscute. Este important să reiterați în mod constant și să faceți copilul conștient de faptul că, dacă cineva necunoscut îi spune că a fost trimis de dumneavoastră să îl conducă de la școală sau îi oferă bomboane, ar trebui s-l ignore complet și să se adreseze unui adult din apropiere solicitându-i ajutorul. Învață copilul că, deși pericolul unei persoane necunoscute este real, nu toți oamenii prezintă pericol, de aceea atunci când un necunoscut încearcă să-i ademenească el pot oricând să se apropie de un alt om pentru ajutor! Repetați în mod constant că, chiar dacă necunoscutul pare prietenos și drăguț, nu ar trebui să accepte niciodată de la ei în nici o circumstanță careva servicii sau cadouri și nici nu ar trebui să lase să-l atingă. Dacă cineva încearcă să-l facă să meargă undeva, învață-l să strige cu voce tare și să ceară ajutor. Povestește-i că dacă există vreodată o urgență, vei trimite un bunic, mătușă sau pe cineva pe care copilul îl cunoaște și în care are încredere, și niciodată un străin. De asemenea, poate fi o idee bună să-ți înveți copilul un „cuvânt-parolă” pe care doar tu și ei îl cunoașteți. În acest fel, dacă trebuie să trimiți pe cineva pe care copilul tău nu îl cunoaște foarte bine, îi poți spune parola și astfel copilul tău va ști că poate să meargă cu acea persoană.
  2. Învățați copilul să povestească despre discuțiile purtate cu persoane necunoscute sau nesigure. Este important să-i spuneți copilului dumneavoastră în mod repetat că nu trebuie să păstreze nici un secret pe care alți copii sau adulți le-au cerut să le păstreze (în afară de surprize, desigur). Majoritatea persoanelor cu intenții rele vor cere copilului să păstreze secrete și aceasta este cea mai mare armă a lor. Dacă sunt obișnuiți să-ți spună totul, vor povesti neapărat dacă un adult necunoscut sau puțin cunoscut a încercat să-i vorbească și i-a cerit să nu-ți povestească nimic.
  3. Solicită copilului să nu acorde ajutor unor persoane străine care le cer să meargă cu ei undeva pentru aceasta. Aceasta este o altă regulă importantă care ajută la asigurarea siguranței copilului dumneavoastră. Învață copilul să păstreze distanța față de adulții necunoscuți care le solicită ajutor, invitându-i să meargă undeva cu ei.
  4. Informați copiii despre securitatea online. Copiii încep de la vârste foarte mici să utilizeze computerul, de aceea lecțiile de securitate online sunt obligatorii. Învață copiii să nu dea niciodată informații despre școala la care merg, unde locuiesc, câți ani au sau numărul de telefon.
  5. Corpul tău este numai al tău. Învățați copiii despre atingerea bună și atingerea proastă. Aceasta îi poate ajuta să determine când cineva s-a comportat inadecvat cu ei. Explicați-le că, în cazul în care altcineva decât mama sau tata le atinge corpul, ar trebui să-l raporteze imediat și să strige după ajutor. Desigur, va trebui să-i învățați că există anumite circumstanțe în care este în regulă ca oamenii să le atingă corpul, cum ar fi în cabinetul medicului sau asistentei medicale din școală dacă există o problemă de sănătate.

Surse:

https://medium.com/@karen_flintoclass/28-important-basic-safety-rules-for-kids-you-shouldnt-miss-84426b9ebbed

https://www.healthychildren.org/English/family-life/power-of-play/Pages/what-parents-can-do-to-support-friendships.aspx

https://www.orchidsinternationalschool.com/blog/parents-corner/safety-rules-for-kids/

Psiholog Svetlana Rusnac

Sfaturi pentru a învăța copilul regulile de securitate pentru igiena personală

Încurajând obiceiurile bune de igienă personală la copii, asigurăm securitatea pentru sănătatea lor. Vă oferim câteva recomandări pentru a învăța copilul regulile privind igiena personală.

Începeți învățarea acestor reguli și formarea de deprinderi de la vârsta cea mai posibil mică. Vorbiți-le despre importanța igienei și îngrijirii – să-și facă baie, să se spele pe dinți, să se spele pe mâini, să folosească baia în mod independent etc. când sunt încă mici. Deja la vârsta de 3-4 ani lăsați copilul să încerce să facă singur aceste proceduri în prezența dumneavoastră. În acest fel, îi încurajați atunci când se descurcă bine sau le poți arăta ce pot face mai bine. Până la vârsta de 6-7 ani încercați să motivați copilul să-și facă singur rutina zilnică de igienă și, eventual, fără a li se cere acest lucru.

Demonstrați prin comportamentul dumneavoastră un model bun. Când copilul vede adulții din viața lor respectând întotdeauna regulile de igienă personală, va fi convins că acest comportament este corect.

Continuați conversațiile despre igiena personală cu copiii la vârstele mai mari. Odată ce stăpânesc să se spele singuri pe dinți, treceți la importanța folosirii aței dentare sau a apei pentru gură. Pe măsură ce copiii ating vârsta pubertății (încă de la 10-11 pentru fete și aproximativ 11-12 pentru băieți), aceste conversații ar trebui să conțină subiecte noi. Păstrați deschiderea în comunicare astfel, încât copilul să se simtă confortabil să vă vorbească despre părul de pe corp, mirosul sau alte schimbări pe care el începeți să-l sesizeze. Vorbiți despre normalitatea schimbărilor pe care le aduce pubertatea.

Stabiliți procedurile de igienă personală ca pe o rutină zilnică. Discutați cu copiii dumneavoastră de ce este importantă igiena personală. Ce se întâmplă dacă nu vă spălați pe dinți sau nu vă schimbați hainele când acestea sunt murdare?

Odată ce copilul dumneavoastră este capabil să-și gestioneze cea mai mare parte a îngrijirii personale neasistat, considerați că au fost însușite regulile de bază. Dar, indiferent de nivelul de maturitate al copilului, asigurați-vă că-l verificați periodic pentru a monitoriza obiceiurile bune.

Promovați igiena personală ca formă a bunăstării și sănătății. Igiena personală nu se referă doar la sănătatea fizică. Este vorba despre grija de starea generală de bine și de capacitatea de a te iubi și accepta prin  a-ți menține corpul fericit și sănătos. Conștientizarea de către copii a importanței iubirii și îngrijirii de sine de la o vârstă fragedă îi va ajuta să se simtă mai confortabil cu ei înșiși pe măsură ce cresc.

Psiholog Svetlana Rusnac

Copiii de astăzi sunt supuși mai multor presiuni decât oricând. Sunt bombardați cu imagini și mesaje din mass-media, rețelele sociale, pot suporta comportamente inadecvate ale colegilor lor, care pot duce la sentimente de rușine sau vinovăție, anxietate sau depresie. Și, deoarece gândirea critică a copiilor este încă în formare, este mai probabil ca aceștia să creadă în ceea ce văd și aud decât adulții. Drept urmare, ei sunt mai predispuși să sufere de probleme sociale cum ar fi hărțuirea, izolarea și stima de sine scăzută.

Puteți face mai multe lucruri pentru a vă ajuta copilul dacă acesta luptă cu probleme sociale. Vorbiți cu ei despre ceea ce vede și aude. Ajutați-l lăsați să înțeleagă că imaginile și mesajele din rețelele sociale sunt adesea nerealiste și nu reflectă ceea ce este important în viață. Încurajați-l să fie autentic și să-și celebreze calitățile unice. Ajutați-ă să găsească un grup de prieteni care să-l accepte așa cum este. Oferiți-i oportunități de a exersa abilități sociale precum cooperarea, comunicarea și asertivitatea.
Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă copiii astăzi este presiunea de la egal la egal. Semenii pot influența deciziile și acțiunile copilului, adesea fără ca acesta să-și dea seama. În calitate de părinte, vă puteți ajuta copilul învățându-l cum să identifice și să reziste presiunii colegilor. Câteva semne care arată că acesta se poate confrunta cu presiunea colegilor includ: dorința puternică să se încadreze într-un anumit grup, sentimentului excluderii sau excluderea reală dintr-un grup de semeni, angajarea în activități pe care nu le-ar face în mod normal, încercarea lucrurilor pe care nu vrea să le facă. Dacă credeți că este influențat negativ de colegii săi, vorbiți-i despre asta copilului Dvs. Comunicați-i că este în regulă să le spună „nu” prietenilor și ajutați-l să găsească modalități de a rezista presiunii. De asemenea, puteți încuraja copilul să petreacă timp cu prieteni care îi împărtășesc valorile și care îi vor sprijini deciziile.
Main Content