Cu drag, despre siguranță în perioada sărbătorilor de iarnă

Sărbătorile de Anul Nou sunt așteptate cu bucurie de către copii și adulți, cei din urmă fiind preocupați de crearea unei ambianțe cât mai plăcute pentru cei mici. Fiecare familie are propriile tradiții de sărbătorire a Crăciunului și Revelionului, în acest scenariu, regâsindu-se o mulțime de activități în comun cu membrii familiei, întâlniri de suflet cu rudele și prietenii, mese festive și cadouri sub brad, gesturi de dragoste și afecțiune, recunoștință pentru anul ce a trecut și planuri de perspectivă.

Câtă agitație și optimism pentru viitor! Fiecare dintre noi trăiește cu speranța că ceva nou, magic, deosebit, se va întâmpla neapărat în anul ce urmează.

Dar ce se schimbă atunci când în locuința frumos decorată sunt copii mici? Ce este de făcut pentru ca  ei să fie în siguranță și să se evite eventuale situații nedorite?

Iată câteva recomandări, pe care le considerăm utile pentru această perioadă:

ü    Nu lăsați copiii fără supraveghere în casă. Evaluați și evitați eventualele pericole la care ei ar putea să se expună, fiind în preajma bradului și a instalațiilor de iluminat, a focului din cămin, a lumânărilor decorative etc.

ü  Regimul zilnic. Știm cu toții că noaptea de Revelion presupune multă agitație prin casă, părinții fiind preocupați de pregătirea mesei de sărbătoare, apoi începe distracția pănă spre dimineață. În mica vacanță de Revelion, adulții petrec mai mult timp în familie și nu trebuie să se trezească devreme ca să meargă la serviciu, iar copiii savurează din plin farmecul zilelor cu mama și tata acasă, ceea ce se întâmplă tot mai rar în acest secol atât de grăbit (dar poate noi suntem cei grăbiți?). Aceste zile sunt de nepretuit, dar, atenție la regimul zilei! În această perioadă, cei mai tineri membri ai familiei au rutina zilnică perturbată, ceea ce acționează pentru ei ca un factor de stres, fie că este vorba despre sărbători în mediul casnic sau călătorii. Pentru a evita astfel de situații, este de dorit ca cei mici să se trezească și să meargă la culcare la aceiași oră. 

ü   Întâlnirea cu Moș Crăciun. Evident, copiii pot fi anxioși în relație cu străinii, mai ales cu un astfel de personaj neobișnuit, mare, zgomotos. Pentru a avea o interacțiune “prietenoasă” cu Moș Crăciun, copilul are nevoie de timp pentru a se obișnui cu aspectul acestuia și cu stilul lui de comunicare. Nu insistați și nu forțați această apropiere, impunându-l să-l salute, să-l îmbrățișeze, până când copilul nu dorește să facă acest lucru.
ü    Oferirea de cadouri. A primi și a oferi cadouri, poate părea doar la suprafață ceva simplu de realizat, însă, în realitate acest gest presupune o adevărată provocare pentru părinți. Pentru a evita stresul și starea de anxietate atunci când alegeți cadouri, ar fi bine să țineți cont de particularitățile de vârstă, de necesitățile și de interesul copilului. Pentru securitatea lor, nu sunt indicate jocurile care conțin piese și detalii de mici dimensiuni. De asemenea, nu este rezonabil să oferiți cadouri prea scumpe, dat fiind faptul că, în această perioadă ei explorează și dezasamblează jucăriile în timp record. În general, este bine ca prin intermediul gestului de a oferi, părinții să-i învețe pe cei mici să prețuiască orice obiect primit în dar, chiar dacă acesta nu este unul scump. În așa mod, copilul va învața lecția recunoștinței care este una de actualitate pe tot parcursul vieții
Și, bineînțeles, cel mai important lucru pentru orice copil, este să beneficieze de dragostea și atenția părinților în fiecare zi. De fapt, sărbătorile ne oferă o ocazie în plus pentru a conștientiza cât de frumos este să-i avem pe cei dragi alături…

Să aveți un An Nou așa cum vă doriți!
Cu prietenie, Zinaida Gribincea, psiholog

Suntem o organizație nonguvernamentală, fondată în 2004, iar începând cu 2005 reprezentăm fundația britanică Hope and Homes for Children. Oferim asistență autorităților pentru realizarea reformei de protecție a copilului, optăm pentru închiderea sistemului rezidențial înlocuindu-l cu concept bazat pe model de familie.

Ultimele noutăți