E-cigarette cunoscute și sub denumirea de țigarete electronice, e-vaporizatoare sau sisteme electronice de livrare a nicotinei, sunt dispozitive cu baterii folosite pentru a inhala un aerosol care de obicei, conține nicotină, arome și alte substanțe chimice. Ele se aseamănă cu țigările tradiționale de tutun sau cu trabucurile. Nicotina aflată în soluțiile din țigările electronice este foarte rapid absorbită din plămâni în sistemul circulator. O dată intrată în sânge, nicotina despre care se știe că sub orice formă s-ar găsi, este extrem de adictivă, acționează asupra glandelor suprarenale care eliberează adrenalina.
Aceasta stimulează la rândul ei sistemul nervos și crește presiunea sângelui, frecvența respirației și a bătăilor inimii. Astfel, plăcerea datorată consumului de nicotină îi motivează pe tineri să consume din nou și din nou în ciuda riscurilor asupra sănătății la care se expun. Acestea produc preponderent boli cardiovasculare și boli pulmonare. Sunt foarte mulți tineri cu bronșite pulmonare spune medicul Angela Covtun într-un interviu dat pe 3 iunie către TVR Moldova. Studiile dovedesc că țigările electronice nu sunt o alternativă; mai mare sau mai mică dauna este tot daună.
SE ȘTIE CĂ COMPORTAMENTUL ÎN PRIVINȚA FUMATULUI AL PĂRINȚILOR, FRAȚILOR, RUDELOR ȘI AL COLEGILOR INFLUENȚEAZĂ ASUPRA COMPORTAMENTULUI FUMATULUI LA COPII.
Pe lângă cele menționate mai sus consumul de țigări se reflectă și în:
- dependența de nicotină,
- dificultăți permanente în controlul impulsurilor,
- afectarea atenției,
- diminuarea concentrării,
- afectarea capacității de învățare,
- tulburări de dispoziție,
- risc pentru folosirea de alte droguri ilegale.
O prevenție eficientă la copii în privința fumatului trebuie să vină din trei direcții: mass-media, școala și familia. Familia poate interveni prin câteva pârghii:
1. Încă de când sunt mici copiii trebuie educați cu privire la efectele negative ale fumatului de țigări clasice și țigări electronice.
3. Fiți voi înșivă modele pentru copii.
4. Dacă sunteți fumători, evitați fumatul în preajma copiilor! Copii copiază adesea comportamentul părinților. Dacă unul dintre părinți fumează, sau ambii, sau cineva dintre rude sau prieteni, stând în preajma fumului de țigară copii pot deveni fumători pasivi.
Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume, spune OMS. La nivel european 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează. În Republica Moldova, 16% dintre adolescenți sunt fumători activi. Situația din teren atestă faptul că în zilele noastre tinerii încep să fumeze foarte devreme, înainte de împlinirea vârstei de 15 ani.
2. Pentru părinți ar fi deasemenea util să să monitorizeze activitățile copiilor și să fie atenți la semnele unui eventual consum de țigări electronice.
5. Informați copiii despre substanțele chimice din țigări și cum acestea afectează exact sănătatea. Copii au nevoie de exemple concrete, nu doar simple vorbe. Puteți folosi diferite machete cu plămânii, cum intră fumul în ei, și ce se întâmplă pe mai departe. Povestirile despre persoane, care au fumat și au suferit, la fel sunt un bun exemplu. Despre greoaia recuperare la fel trebuie de povestit.
6. Dacă după discuțiile cu copii aceștia tind să vă ignore sfaturile și să fumeze în continuare țigări clasice sau țigări electronice, apelați la ajutorul unui specialist pentru a oferi atât copilului, cât și dumneavoastră sprijinul și îndrumarea de care aveți nevoie pentru a renunța la acest dependent obicei.
Psiholog Dan Simion