Jocul

Copilăria este cea mai frumoasă și importantă perioadă din viața oricărui om. Vivacitate, explorare, curiozitate și joc sunt experiențele și stările care marchează copilăria pozitiv. Jocul este fundamentul achizițiilor și cunoștințelor. Astfel copilul exersează și dezvolta diferite calități fizice și psihice. Nevoia de dezvoltare creeaza nevoia de a se juca. Astfel conduita copilului va fi mai complexă. De fapt, jocul este un pre exercițiu în pregatirea pentru munca.

Chiar dacă jocul sună destul de familiar pentru că ne jucăm cu toții în copilărie, timpurile în care cresc copii noștri sunt diferite. Jocul în copilărie este o lege transmisă prin generații de mii de ani. În mare parte fără reguli și structura pe care o avem azi, dar l-am adaptat permanent la mediu și contextul social actual. Cu toate acestea, este important să acordăm atenție la modul în care copiii noștri își petrec timpul liber. Trăim o perioadă nemaiîntâlnită, o eră a digitalizării, a izolării și a confortului. Timpul actual oferă o viață trăită programat iar toate activitățile care se desfășoară pentru copii sunt contratimp. Deaceea explicăm mai jos cum ne ajutăm copii să crescă mari eficient.

În joc copii crează scenarii și lumi imaginare, își exprimă nevoile, dorințele și exersează înțelegerea și empatia. Jocul este important pentru că reduce și inhibă nivelul cortizolul care se produce la nivel de creier în situații de stres. În același timp reduce starea de anxietate care poate fi neidentificată de părinți însă observată atunci când copilul ezită să se implice în activități fie amână realizare unei sarcini. Jocul ajută nu doar în reglarea stărilor emoționale propria dar și în a-l ajuta pe copil să înțeleagă ce se întâmplă cu celălalt. Îmbunătățește flexibilitatea emoțională și oferă o capacitate crescută de a face față schimbărilor. Prin intermediul jocului, copiii se pot confrunta cu provocările vieții într-un mod în care îl pot înțelege și prelucra. Aici se includ jocurile de construire a încrederii, jocurile de comunicare și de cooperare.

O altă condiție este că jocul ajută la întărirea stării fizice – condiție bună a corpului, somn liniștit, coordonarea și mișcările corpului. Încurajează activitate fizică – ajută copiii să crească puternici și sănătoși, combate problemele de obezitate, contribuie semnificativ la dezvolta abilităților motorii, la acumularea de masă musculară, îmbunătățirea densității osoase.

Jocl ajută la dezvoltarea imaginație și a creativității În timpul jocului, copiii imită adulții și creează jocuri inspirate din situații reale (jocul de-a medicul, de-a profesoara etc). Când un copil face acest lucru, acesta apelează involuntar la imaginație, creează narațiuni complexe în jurul acestor roluri și învață să gândească în moduri abstracte. Această gândire este baza pentru învățarea avansată și pentru rezolvarea problemelor. Copiii învață și, în același timp, își dezvoltă abilitățile cognitive – cifre, culori, forme geometrice; abilitățile fizice – alergarea, săriturile, echilibrul mersului pe bicicletă; vocabular nou.

Prin joc fie de unul singur fie în grup copiii sunt introduși în rolurile sociale și în normele culturale. Astfel, prichindeii dezvoltă abilitățile necesare pentru a se juca (și a funcționa eficient) în cadrul structurilor de grup. De asemenea, jocul în grup le oferă celor mici ocazia să învețe despre autocontrol, să testeze relațiile și să înțeleagă comportamentul acceptabil într-un grup. Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, alege pentru copilul tău acele jucării care îl ajută să-și dezvolte cunoștințele și abilitățile: jucării educative, artă și îndemânare, jucării interactive, jucării creative, jucării matematice.

Resurse bibliografice:
1.“Games People Play” de Eric Berne
2. „Psihoterapie. Metode și tehnici” de Andre Moreau
3. Team Up Game Book și Manual, ediție martie 2019
4. Cartea mare a jocurilor, CIDDC, UNICEF
5. Teoria exercitiului pregatitor a lui Gross
6. Teoria lui Piaget – teoria asimilarii adaptarii

Suntem o organizație nonguvernamentală, fondată în 2004, iar începând cu 2005 reprezentăm fundația britanică Hope and Homes for Children. Oferim asistență autorităților pentru realizarea reformei de protecție a copilului, optăm pentru închiderea sistemului rezidențial înlocuindu-l cu concept bazat pe model de familie.

Ultimele noutăți